Stroom en gas door de jaren heen

Stroom en gas zijn natuurlijk niet meer weg te denken in huizen en gebouwen. Het gas waarmee panden worden verwarmt is voor een deel afkomstig uit Nederland. In de provincie Groningen (Slochteren) is in 1959 een grote hoeveelheid aardgas gevonden. Sindsdien is heel Nederland aangesloten op gas. Naast deze bron wordt er ook gas gewonnen uit de Noordzee en kopen we het van buitenlandse landen zoals Rusland. Er worden in Nederland twee soorten gas onderscheiden. Dit zijn G-gas en H-gas. G-gas komt uit Groningen en H-gas wordt gewonnen uit de Noordzee. Het verschil tussen beide is dat G-gas voor woningen wordt gebruikt en H-gas in de industrie.

Elektrische natuurverschijnselen zijn al eeuwen bekend. Denk hierbij aan onweer en statische elektriciteit. Wetenschappers zijn dan ook al vroeg begonnen met experimenteren met elektriciteit. Ze kwamen er al snel achter dat elektriciteit zich kan voortbewegen met hoge snelheden. De eerste elektriciteitscentrale is opgericht in 1882 door Thomas Alva Edison. Hij was ook één van de uitvinders van de gloeilamp. De klanten van Edison, toen nog maar een handjevol, werden door hem voorzien van een compleet elektriciteitsnetwerk bestaande uit kabels, dynamo’s en verschillende accessoires zoals zekeringen en meters. Pas jaren later, rond 1950, begon het elektriciteitstijdperk pas echt.

Geef een reactie